Tässä muutamia lomakuvia Turkista.

Rakastan Turkin auringonlaskuja, niissä on jotenkin niin ihana tunnelma. Alla oleva kuva on otettu n. 7 kilometriä sisämaahan päin Kusadasista, joka sijaitsee Egeanmeren rannalla. Taustalla häämöttää Kreikan Samos, joka on lähimmillään vain 1,5 kilometrin etäisyydellä Turkin rannikosta. 

223418.jpg

Seuraavat neljä kuvaa ovat kylästä nimeltään Eski Doganbey (ent. kreikkalaiselta nimeltään Domatia), joka sijaitsee Dilekin niemimaan (Dilek yarimadasi) kansallispuiston eteläpuolella, ja jonka alunperin kreikkalaisväestön rakentamia taloja kunnostetaan vanhaan tyyliin. Kaunis kylä!  

223425.jpg

223429.jpg

223434.jpg

223436.jpg

Alla muutama kuva n. kolmen miljoonan asukkaan Izmiristä (antiikin Smyrna). Alsancakin hienostokaupunginosassa on palmujen varjostama Sevgi yolu, kävelykatu, jossa myydään kymmenissä kojuissa käytettyjä ja uusia kirjoja. Paikka on erityisesti opiskelijoiden suosiossa. 

 223438.jpg

Talojen välissä näkyy antiikin Smyrnan Agora, eli toriaukio. Huvittavinta on, että rauniot ovat jääneet puristuksiin asutuksen keskelle. Harva muuten tietää, että Turkissa itseasiassa on Kreikkaa enemmän antiikin ajan raunioita. Kreikka vain on ilmeisesti osannut markkinoida enemmän omaa historiallista perintöään, kun taas Turkissa monet raunioista on jopa vielä tutkimatta (resurssien puutteen takia, luulisin). 

223441.jpg

Tässä kuva Izmirin Kemeraltin basaarialueesta, joka on alunperin ollut yksi silkkitien kauppapaikoista. Kun menemme Izmiriin, menemme aina Kemeraltiin. Siellä on ihan oma tunnelmansa, johtuen varmaankin juuri pitkästä historiasta. Kemeraltista löytää kaikkea hääpuvuista huiveihin, kattiloista koiranpentuihin. Jokaiselle tuoteryhmälle on oma alueensa, esimerkiksi hääpuvuille ja muille juhlavaatteille, huiveille, kultasepänliikkeille (alla olevassa kuvassa) tai kengille. Lisäksi käsityöläisille on oma alueensa, josta voi löytää esimerkiksi kupari- ja puuseppiä tai ompelijoita.

223445.jpg

Kemeraltin 1500-luvulla rakennetun Hisar-moskeijan ympärille on keskittynyt uskonnollisten tuotteiden myynti. Tässä myydään pääasiassa rukousnauhoja.

223447.jpg

Tässä Hisar-moskeijan minareetti kuvattuna 1700-luvulla rakennetun Kizlaragasi Hanin sisäpihalta. Kizlaragasi Han on toiminut alunperin majatalona, mutta nykyään se on turistinähtävyys, jonka sisätiloissa on muun muassa matto-, antiikki- ja matkamuistokauppoja.

223449.jpg

Kizlaragasi Hanin sisäpihalla on mukava teehuone, jossa voi rentoutua pelaamalla tavlaa eli backgammonia.

223451.jpg

Tässä kaksi kuvaa Kusadasin tiistaimarkkinoilta. Olin hieman myöhään liikkeellä, joten myyjät olivat jo keräilemässä pikkuhiljaa tavaroita kasaan. Nämä kuvat ovat markkinoiden tekstiilipuolelta. Harmittelin myöhemmin, etten saanut elintarvikepuolelta kuvia ihanista munakoiso- ja viinirypälekasoista.

223463.jpg

223461.jpg

Turkissa suuri osa väestöstä katsoo sateliittikanavia, mutta harvoissa taloissa on keskusantennia. Niinpä jokainen asentaa oman antenninsa, jonka seurauksena katoilla on kymmeniä antenneja, kuten alla näkyy. Katoilla ne vielä menevät joten kuten, mutta monilla parvekkeillakin saattaa olla parhaimmillaan kaksi antennia, jolloin talojen julkisivut ovat aika mielenkiintoisen näköisiä...

223456.jpg

Päätän tämän lomakuvareportaasini tähän. Olen ottanut myös herkullisia kuvia turkkilaisista ruokalajeista, jotka julkaisen mahdollisimman pian.