Lupailin syksyllä, että laitan blogiini kuvia turkkilaisesta ruoasta. No, tässä on muutama kuva ruoista, joista erityisesti pidän. (En muuten tykkää yhtään väännellä ruoka-sanaa, toivottavasti ei mene metsään. Mutta ruuasta meillä ei puhuta, vain ruoasta!)

Ensimmäisenä yogurtlu kizartma eli oliiviöljyssä paistettuja viipaloituja munakoisoja, kesäkurpitsoja ja perunoita ja paprikoita, valkosipulilla maustetussa jogurttikastikkeessa. Päällä vielä paistettua tomaattia. Nam! Ehdoton kesäruoka!

207341.jpg

 

Toinen suosikki on täytetty ruoka (yleensä kasvikset) eli dolma. Kuvassa täytettyjä paprikoita, munakoisoja ja tomaatteja. Ehdottomia suosikkejani ovat munakoisot. Ja oikeanpuoleisella lautasella on gözleme-piirakkaa eli ohueksi kaulitun taikinan sisässä jauheliha-, fetajuusto- tai perunatäytettä, ja tämä paistetaan muurikan tyyppisessä laakeassa rautapannussa.

207343.jpg

 

Ruokapöytään kuuluu ehdottomasti kunnon salaatti! Salaatti ei ole mitään ilman oliiveja (varsinkin kun oliivit ovat omasta puutarhasta peräisin, hah!) ja tietysti myös persilja sekä rucola kuuluu asiaan. Lisukkeeksi oliiviöljyä, siruunan mehua ja suolaa.

207342.jpg

 

Tässä patlican közleme eli paahdettua munakoisoa (ja vähän paprikaakin) valkosipuli-oliiviöljy-sitruuna-suola -marinadissa kahdella pitkulaisella lautasella. Keskellä salaatti, tällä kertaa ilman oliiveja. Pikkukulhossa paprikaruokaa tomaattiliemessä.

223416.jpg

 

Tässä oma versioni paahdetusta munakoisosta. (Edellinen anopin!) Tämä on tylsemmän näköinen...

453150.jpg

 

Yksi ehdoton suosikkiruokani on manti eli pikkuruisia taikinanyyttejä jauhelihatäytteellä (myös kikherneitä käytetään). Päälle valkosipulilla höystetty jogurttikastike ja hiukan tomaattikastiketta. Mausteeksi vielä ripaus minttua ja sumakkia.  

223417.jpg

 

Tämä kuva on Izmiristä erään leipomon näyteikkunasta. Oli niin herkullinen näkymä, että oli ihan pakko ottaa kuva. Näiden liikkeiden ohi on aina erittäin vaikea päästä poikkeamatta sisään... Eli tarjottimilla on erilaisia baklava-leivonnaisia. Raikas vihreä väri tulee pistaasipähkinästä, joita myydään erikseen kuvan muovipakkauksissa.Vasemmalla, vähän korkeammalla olevalla tarjottimella on su böregi -piirakkaa, jossa kerroksittain ohuita taikinalevyjä ja fetajuustoa. Vähän niin kuin lasagne fetajuustolla! :D

207344.jpg

 

Olisihan noita ruokia, mutta kuvat loppuivat... Ensi kesänä otan taas toivottavasti vähän enemmän kuvia. Ja paistuuhan meillä kotonakin usein turkkilainen ruoka, joten pitää muistaa joskus ottaa omista tekeleistäkin kuvia. Mutta tämähän ei ole ruokablogi, vaan jätän sen puolen asiaan paremmin vihkiytyneiden harteille. Kurkatkaapahan kiinnostuneet snoobarin blogiin, siellä on paljon välimerellisiä Lähi-idän ruokia Marokosta Persiaan saakka. Hatunnosto snoobarille!

P.S. Pahoitteluni, jos joku oli ehtinyt nähdä nämä kuvat pariin otteeseen aikaisemminkin. Vuodatus julkaisi kirjoituksen ennen aikojaan kaksi kertaa!